Technische Commissie Okt
24

Twinning met Slovenië

Nieuws afbeelding
  

De KNHB en de Europese Hockey Federatie (EHF) steunt initiatieven in landen waar de sport niet zo groot is als bij ons in Nederland. Belangrijkste doel is om de groei van het hockey te bevorderen. Daarvoor kunnen clubs uit Nederland een verbinding (Twinning) aangaan met zo'n land om kennis en ervaring te delen zowel op het veld als in het bestuur van clubs en bonden. Oosterbeek was eerder al een uitwisseling aangegaan met een club uit Split (Kroatië). Recent hebben we een tweede Twinning geadopteerd, deze keer met de Sloveense hockeybond. Belangrijkste doel is om te helpen de sport te laten groeien in Slovenië.

Slovenië is een prachtig land met ca 2 mln. inwoners en het is half zo groot als Nederland. Nu zijn in Slovenië 3 kleine clubs actief op het platteland, in het Oosten van het land, op nog geen kwartier rijden van elkaar. De clubs hebben weinig leden, maar wel een eigen veld en clubhuis. Vreemd genoeg zijn er geen clubs in de omgeving van de grotere steden zoals Maribor en Ljubliana. Dáár ook hockeyclubs oprichten is ook meteen de grootste uitdaging voor de Sloveense bond.
In deze fase, afgelopen maand, hebben we vanuit MHCO een tweedaags toernooi bijgewoond (gefloten en gespeeld) en de Nederlandse (en Oosterbeekse) hockeycultuur uitgedragen. Daarbij hebben we gesprekken gevoerd over de mogelijkheden om groei te realiseren. In april 2023 volgt een tegenbezoek aan Oosterbeek van vertegenwoordigers van de drie clubs, met als opzet om onze cultuur ook daadwerkelijk te ondergaan.

  

Wij vonden het leerzaam, inspirerend en bovenal erg leuk om zo ervaringen uit te wisselen en ideeën op te doen die ook bij ons bruikbaar zijn!

Enkele inzichten die wij hebben gekregen:

- Opvallend dat ooit -40 jaar geleden- in 3 kleine dorpen is besloten om een hockeyclub te starten.
- Met slechts 3 clubs in een land (en daarbij met een beperkt aantal spelers) moet je creatief zijn: 6 tegen 6 is daar helemaal ingeburgerd (en wordt dat bijna als zaalhockey tot in de perfectie uitgevoerd)
- Waar wij klagen als er een naad in het kunstgras zit, is het daar vanzelfsprekend.
- Een Sloveens clubhuis wordt grotendeels gevuld met bekers, vlaggen, medailles en andere trofeeën!
- Blijven hangen na de wedstrijd wordt in Slovenië opgevrolijkt met een grote pan Chili, halve liters bier en zelfgemaakte Wodka.
- Ondanks het geringe aantal hockeyers -slechts ca. 150- is het spel van prima niveau, net als de arbitrage.
- Prestatie wordt heel belangrijk gevonden en deelname aan internationale toernooien is voor sommigen een belangrijke mijlpaal!
- Zaalhockey is net zo belangrijk als veldhockey en er zijn veel zalen voorhanden in het land (zaalsporten zijn populair).

Kortom een waardevol bezoek en ervaring. We hopen dat de gesprekken die we voerden bijdragen aan de groei van hockey in Slovenië. Hoe mooi zou het zijn als we in de toekomst toernooien kunnen spelen in zo’n prachtig land! We kijken uit naar hun komst in april volgend jaar.


Mijn Team Inschrijven nieuwe leden Proeftrainen

Vandaag jarig

Isabel Lindner
Ronald Scheffer
Froukje van Vreeland

Hoofdsponsors

Agenda

Nog geen agenda punten.